Hoe kies ik de meest geschikte en rendabele zonneboiler?


Samen luisteren wij naar hen…

 Door de overstroom aan informatie is het vandaag de dag niet altijd even eenvoudig om direct een gepaste zonneboiler voor uw gezin te kiezen. Er zijn tal van ‘goede oplossingen’, maar u wilt uiteraard de beste oplossing!

Het is eigenlijk zeer eenvoudig als u de weg van de logica volgt. Een zonneboilersysteem bestaat uit 3 hoofonderdelen: een zonnecollector, een boiler/buffer en het transportsysteem. Deze componenten dienen op elkaar afgestemd te zijn om te komen tot een optimaal rendement.

Een gemiddeld gezin heeft vooral in de winter en in de tussenseizoenen de grootste energiebehoefte. U hebt dus een collector nodig die het hele jaar opbrengt. In deze wetenschap komt u al meteen terecht bij de keuze voor vacuümbuiscollectoren met een CPC spiegel eronder. Voor de precieze werking van een dergelijk systeem verwijs ik u graag naar de site: zie voordelen aquasysteem

Het jaarrendement van deze collector is 74 procent, een vlakke-plaatcollector haalt maximaal 44 procent. Ook in de winterperiode kunnen wij u een mooie opbrengst garanderen. Het grootste verschil tussen winter en zomerseizoen zijn natuurlijk het aantal beschikbare lichturen en de gemiddeld hogere densiteit van het wolkendek.

Vacuüm heeft het voordeel dat de buitentemperatuur geen rol speelt. Een vacuümbuis werkt zoals een thermosfles en geeft u garantie tegen vorstgevaar in de collector. Al is het buiten – 10°C, dan kan de collectortemperatuur zelfs oplopen tot 80°C en meer. Hierdoor is een zonneboiler uitgerust met dergelijk vacuümsysteem geschikt voor zowel het opwarmen van warmwater (SWW), als voor partieel verwarmen, zelfs bij hoog-temperatuursystemen.

Daarnaast werken wij met water in het systeem, en dus geen glycol/antivries mengeling. Water heeft immers een hoger rendement: het is enerzijds een betere warmtedrager én anderzijds is het onderhoudsarm. Daar het systeem wordt gevuld met proceswater, treedt er geen kalkafzetting op. Om het rendement te behouden bij een systeem met glycol/antivries, moet men het ten laatste om de 3 à 4 jaar vervangen, want de chemische binding kristalliseert bij hoge temperaturen en veroorzaakt corrosie aan de leidingen. Bovendien krijgt u een levenslange garantie naar vorstbeveiliging.

Wij helpen u graag mee om de meest geschikte zonneboiler te kiezen. voor meer info