Hoe renoveer ik mijn dak? Hoe rendabel zijn zonnepanelen en -collectoren nog?

zonnecollector

Aan een dak renoveren gaat er heel wat denkwerk aan vooraf. U wilt de zekerheid dat u voor een lange tijd ‘gerust’ bent. Dit vraagt hoe dan ook een grondige voorbereiding. Wij vinden het fijn dat wij u daarin kunnen ondersteunen.

Uiteraard is de eindafwerking kiezen, is het eerste dat u dient te doen.  Daarna komt isoleren. De goedkoopste vorm van energie is immers de energie die u niet, of niet meer, hoeft te gebruiken. Eenmaal de energiebehoefte wordt beperkt door middel van isolatie, kan men verschillende systemen met elkaar gaan aanvullen.

Indien u een dak heeft dat min of meer zuidelijk georiënteerd is, denkt u misschien thermische energie te kunnen winnen door middel van de zon. Vaak wordt de zonneboiler beschouwd als het kleine broertje van de PV-installatie. Niets is echter minder waar! De efficiëntiegraad van photovoltaïsche panelen om energie van de zon om te zetten in elektrische energie is ongeveer een 18%. Als de zon 1000W per m² energie levert, dan zal het zonnepaneel een 180 W/m² kunnen opwekken. Thermische zonnecollectoren halen tot 74% thermische energie uit een zelfde instraling van de zon, en wat overeenkomt met ongeveer 740 W/m². De energiewinst van de zonneboiler ligt dus ongeveer 4 keer hoger dan die van photovolataïsche panelen. Als we rekening houden met een beperkt dakoppervlak, dan lijkt de keuze voor de hand liggend (tenzij men het onevenwicht artificieel gaat stimuleren met subsidiëring van PV, zoals dat in het verleden gebeurde). U moet natuurlijk ook rekening houden met de kosten-baten. Kijkt u dus gerust uw energiefacturen na, en bekijk waar u het meeste aan betaalde, was dit aan gas/stookolie of was dit aan elektriciteit?

Een gemiddeld gezin heeft vooral in de winter en in de tussenseizoenen de grootste energiebehoefte. U hebt dus een collector nodig die het hele jaar opbrengt. In deze wetenschap komt u al meteen terecht bij de keuze voor vacuümbuiscollectoren met een CPC spiegel. U bent op de juiste site hiervoor. Kijk gerust op onze calculator.